Sabahattin Ali

Om Sabahattin Ali

Om Sabahattin Ali

En forfatter som provoserte, men skapte samhold. Sabahattin Ali ble fengslet to ganger for sitt skrivarbeid og provoserte de tyrkiske myndighetene. Men etter sin død har han nokså uventet bidratt til å samle et splittet land.
Sabahattin Ali ble forfulgt og arrestert i sin samtid, men har i nyere tid blitt populær på tvers av hele Tyrkia. Hans død er omstridt og man er fortsatt usikker på de konkrete grunnene til at han møtte sitt endelikt i Bulgaria i 1948.
Ali ble født i Eğridere som da var en del av Osmannerriket, men som ligger i nåtidens Ardino i Bulgaria. Faren hans var en offiser i den osmanske hæren og Sabahattin hadde en vanskelig barndom preget av mye flytting og en verdenskrig.
Han ble utdannet som lærer ved en utdanningsinstitusjon i Istanbul i 1926, men studerte videre i Potsdam, Tyskland mellom 1928 og 1930. Ali sin forkjærlighet for å skrive historier og dikt ble tydelig under studenttiden, og mange av hans tidlige verk ble publisert i studentavisen. Etter studiene i Tyskland returnerte han til Tyrkia og arbeidet som tysklærer.
Ali underviste blant annet ungdomsskoleelever i Konya da han publiserte et dikt hvor han kritiserte politikken til datidens tyrkiske lederskikkelse, Atatürk. Dette diktet førte til hans arrestasjon og han tilbrakte flere måneder i fengsel. Han fikk amnesti og ble løslatt fra fengsel i 1933 da myndighetene ønsket å markere tiårsjubileumet til Den tyrkiske republikken. Ali skrev senere et dikt ved navn «Benim Aşkım» som ble sett på som en lojalitetserklæring til Atatürk og han fikk dermed arbeide ved utdanningsdepartementet i Tyrkia.
Men han sluttet ikke å provosere myndighetene, han ble nemlig arrestert igjen i 1941. Ali var også medgrunnlegger av satiretidsskriftet Marco Pasha, som drev med politisk satire. Ali døde ved grensen til Bulgaria i 1948, men dødsårsaken er omstridt og det florerer med konspirasjonsteorier.

Om Sabahattin Ali
Om Sabahattin Ali

Madonna i pels
Den kanskje mest kjente romanen fra Ali ble kjent etter hans død, og heter Madonna i pels. Boken ble først utgitt i 1943, men ble omfavnet av hele Tyrkia omkring 75 år senere. Ifølge New York Times kan ingen helt forklare hvorfor boken plutselig har blitt en slik suksess, og i et intervju forteller hans datter at Ali selv hadde blitt sjokkert om han hadde sett suksessen romanen opplever nå. Fortellingen skal nå settes opp som teaterforestilling og skal også filmatiseres.
Boken handler om en ung, tyrkisk mann som ankommer Berlin omkring 1920. Han bruker tiden sin på å lære tysk og lese bøker. Han utforsker byens parker, gater, museer og kunstgallerier. En kveld finner han et maleri på et galleri som han blir totalt oppslukt av. Han kommer tilbake for å beundre maleriet dag etter dag. En kveld møter han på kvinnen som er portrettert i maleriet, og livet hans endrer seg for alltid.
Denne boken er ifølge flere medier blitt en usansynnlig suksess og har blitt et felles referansepunkt for et ellers nokså splittet land. Det fortelles om en bok som leses av flere generasjoner, både unge og gamle. Spesielt unge voksne har tatt romanen til sitt bryst.

En omstridt død
Alis død diskuteres fortsatt den dag i dag, og det finnes en del ulike teorier som tar for seg hvordan han døde. Den offisielle historien er at han ble slått i hjel av en lastebilsjåfør på grensen til Bulgaria. Men Filiz Ali, datteren til Sabahattin Ali, sier i et intervju med Irish Times at hun mener faren ble drept av det tyrkiske sikkerhetspolitiet.
Filiz forteller at hun fikk vite om farens død gjennom to journalister som dukket opp på skolen hennes. De to journalistene kom på skolen, fortalte at faren var død og tok et bilde av henne, hun fikk ingen medlidenhet eller støtte. Hun beskriver videre et brutalt møte med media og myndighetene, og farens død har formet hennes liv på mange ulike måter.
På tross av at familien ble fortalt at Ali ble slått i hjel av en lastebilsjåfør på grensen til Bulgaria, så ble liket hans aldri funnet. Datteren mener det er mer sannsynlig at han ble drept av det tyrkiske sikkerhetspolitiet.
Ali var nemlig en stein i skoen for de tyrkiske myndighetene. Han ble arrestert to ganger, først i 1930 og senere i 1941. Da han ble drept var han på vei til å flykte til Vesten siden han fryktet at han skulle bli tatt av myndighetene nok en gang. Lastebilsjåføren ble arrestert for drapet på Ali og ble dømt til fire år i fengsel, men slapp ut etter tre år. Fortsatt er det mange ulike teorier om hvorfor Ali ble drept og hvem, om noen, som bestilte drapet.

Bibliografi:
De fleste av bøkene til Sabahattin Ali er nokså ukjente i Norge og det er kun Madonna i pels som er oversatt til norsk og er tilgjengelig i Norge. Bibliografien er ifølge Wikipedia:

Romaner:

Kürk Mantolu Madonna (Madonna i pels)
Publisert i 1943

Kuyucaklı Yusuf (Yusuf fra Kuyucaklı)
Publisert i 1937

İçimizdeki Şeytan (Devil Inside)
Publisert i 1940

Poesi:
Dağlar ve Rüzgâr (Mountains and Wind)
Publisert i 1934

Noveller:
Değirmen (Mill)
Publisert i 1935

Kağnı (Oxcart)
Publisert i 1935

Ses (Voice)
Publisert i 1937

Yeni Dünya (New World)
Publisert i 1943

Sırça Köşk (The Glass Palace)
Publisert i 1947